Ruokakoulu-Matskolan

Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina

Jaa
Ruokakouluissa opitaan suomalaisen ruoan alkuperästä, raaka-aineista ja ruokaketjun toimijoista sekä ruoan vaiheista pöytään ruoan reittien kautta. Suomalaisista tuotantoketjuista esittelyssä on tänä vuonna uutuutena kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoanvalmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, liikuntatuokioissa sekä maatilavierailuilla.
Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.
Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.

Ruokakoulun toiminnan perustana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityisesti lapsiperheiden uudet kansalliset Syödään yhdessä -ruokasuositukset. Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle koulujen loma-aikoina.

- Osallistuminen ruokakouluun edistää ruoan reitin ja ruoan alkuperän tuntemusta sekä suomalaisen ruokakulttuurin arvostusta lapsiperheissä. Ruokailu- ja ravintotottumukset luodaan jo lapsuudessa. Aikuisten vastuulla on yhdessä tehdä ja tarjota terveellistä ja monipuolista ruokaa lapsille. Lapsiperheiden ruokapöydissä opitaan hyvän aterian malli,  maistellaan uusia makuja ja rakennetaan perheen arjen rytmiä, valottaa projektipäällikkö Bettina Lindfors, Ruokakoulu - Matskolan.

Kuluvan vuoden ruoan reitit, eli kasvikset ja kala, näkyvät monipuolisesti ruokakoulujen ohjelmissa. Ruokaohjeissa suositaan monipuolisesti kauden kasviksia, yrttejä ja erilaisia kalalajeja. Ravitsemuskeskusteluissa pohditaan kasvisten ja kalan terveysvaikutuksia lapsen hyvinvoinnille, kasvulle ja kehitykselle. Ruokakoulun maatilavierailulla voidaan käydä kasvinviljelytilalla, kasvihuoneessa tai vierailla paikallisen kalastajan luona.

- Suomessa kasviksia viljellään niin avomaalla kuin kasvihuoneissa kestäviä tuotantomenetelmiä käyttäen. Suomalaiset kasvikset ovat terveellisiä ja turvallisia raaka-aineita osana monipuolista ruokavaliota. Toivotamme ruokakoululaiset tervetulleiksi maatiloille tutustumaan kasvisten tuotantoon sekä maatalousyrittäjän ammattiin, kertoo ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

- Tänä vuonna jokainen ruokakoululainen pääsee itse kasvattamaan yrttejä ja salaatteja. Kylvö, itämisen odotus ja kasvun seuraaminen ovat mieleisiä ja tärkeitä puuhia kotipuutarhurille. Itsekasvatettu, onnistuneen viljelyn lopputulos, maistuu niin hyvälle! Samalla voi oppia viljelystä sekä kasvisten säilytyksestä ja käytöstä monia uusia asioita. Jokainen meidän ruokapöytäämme kaupasta ostettu kasvis on käynyt läpi samoja eri vaiheita ammattilaisten tekemänä. Niistä on pidetty huolta, jotta meillä kaikilla olisi maukasta ja terveellistä syötävää vuoden ympäri, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet.

- Koemme tärkeäksi olla edistämässä kasvispohjaista syömistä. Se tulee hyvinvointi- ja ympäristösyistä lisääntymään nopeasti. Lisäksi kasvisten käyttö on hauskaa. Haluamme tarjota lapsille tietoa, iloa ja elämyksiä kasvispainotteisen ruoan parissa myös ruokakoulussa. Muutos lähtee lapsista, painottaa viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Mikko Merisaari, Apetit Oyj.  Apetit on suomalainen ruokayritys, joka luo hyvinvointia kasviksista. Ruokakouluissa ruoanvalmistuksessa hyödynnetään niin sesongin mukaisia, tuoreita kasviksia kuin kotimaisia vihannespakasteita.

- Kala kuuluu oleellisena osana suomalaisten terveelliseen ruokavalioon. Ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Siitä saa muun muassa D-vitamiinia, pehmeää rasvaa ja proteiinia, kertoo toiminnanjohtaja Katriina Partanen, Pro Kala ry.

- Tee makumatka, yhdistele ennakkoluulottomasti kalalajeja ja löydä uusia kalaruokasuosikkeja. Kaloissa on mistä valita terveyttäsi vaalien. Lisäksi kalastus on lapsille ja lapsiperheille mainio harrastus. Omasta saalista myös lasten on helppo valmistaa maukas ateria, rohkaisee kalastusbiologi Malin Lönnroth, Kalatalouden Keskusliitto.

Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen kasvikset ja kala teemojen yhteistyökumppanit ovat Apetit Oyj, Kotimaiset Kasvikset, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruokatieto Yhdistys ry sekä Kalatalouden Keskusliitto ja Pro Kala ry.

Kansallista, kaksikielistä Ruokakoulu - Matskolan -hanketta hallinnoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands Svenska 4H:n kanssa. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella. Lisätietoja toiminnasta sekä ilmoittautuminen ruokakouluihin, www.ruokakoulu.fi

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Bettina Lindfors, Ruokakoulu - Matskolan, +358 (0)45 109 6811 bettina.lindfors@ruokakoulu.fi

Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.

Yhteyshenkilöt

Bettina Lindfors, hankepäällikkö, 045 109 6811, bettina.lindfors@ruokakoulu.fi

Kuvat

Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.
Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ruokakoulu-Matskolan
Ruokakoulu-Matskolan
Karjalankatu 2A
00520 Helsinki

+358 44 783 0307http://www.ruokakoulu.fi

Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye