
Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina

Ruokakoulun toiminnan perustana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityisesti lapsiperheiden uudet kansalliset Syödään yhdessä -ruokasuositukset. Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle koulujen loma-aikoina.
- Osallistuminen ruokakouluun edistää ruoan reitin ja ruoan alkuperän tuntemusta sekä suomalaisen ruokakulttuurin arvostusta lapsiperheissä. Ruokailu- ja ravintotottumukset luodaan jo lapsuudessa. Aikuisten vastuulla on yhdessä tehdä ja tarjota terveellistä ja monipuolista ruokaa lapsille. Lapsiperheiden ruokapöydissä opitaan hyvän aterian malli, maistellaan uusia makuja ja rakennetaan perheen arjen rytmiä, valottaa projektipäällikkö Bettina Lindfors, Ruokakoulu - Matskolan.
Kuluvan vuoden ruoan reitit, eli kasvikset ja kala, näkyvät monipuolisesti ruokakoulujen ohjelmissa. Ruokaohjeissa suositaan monipuolisesti kauden kasviksia, yrttejä ja erilaisia kalalajeja. Ravitsemuskeskusteluissa pohditaan kasvisten ja kalan terveysvaikutuksia lapsen hyvinvoinnille, kasvulle ja kehitykselle. Ruokakoulun maatilavierailulla voidaan käydä kasvinviljelytilalla, kasvihuoneessa tai vierailla paikallisen kalastajan luona.
- Suomessa kasviksia viljellään niin avomaalla kuin kasvihuoneissa kestäviä tuotantomenetelmiä käyttäen. Suomalaiset kasvikset ovat terveellisiä ja turvallisia raaka-aineita osana monipuolista ruokavaliota. Toivotamme ruokakoululaiset tervetulleiksi maatiloille tutustumaan kasvisten tuotantoon sekä maatalousyrittäjän ammattiin, kertoo ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.
- Tänä vuonna jokainen ruokakoululainen pääsee itse kasvattamaan yrttejä ja salaatteja. Kylvö, itämisen odotus ja kasvun seuraaminen ovat mieleisiä ja tärkeitä puuhia kotipuutarhurille. Itsekasvatettu, onnistuneen viljelyn lopputulos, maistuu niin hyvälle! Samalla voi oppia viljelystä sekä kasvisten säilytyksestä ja käytöstä monia uusia asioita. Jokainen meidän ruokapöytäämme kaupasta ostettu kasvis on käynyt läpi samoja eri vaiheita ammattilaisten tekemänä. Niistä on pidetty huolta, jotta meillä kaikilla olisi maukasta ja terveellistä syötävää vuoden ympäri, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet.
- Koemme tärkeäksi olla edistämässä kasvispohjaista syömistä. Se tulee hyvinvointi- ja ympäristösyistä lisääntymään nopeasti. Lisäksi kasvisten käyttö on hauskaa. Haluamme tarjota lapsille tietoa, iloa ja elämyksiä kasvispainotteisen ruoan parissa myös ruokakoulussa. Muutos lähtee lapsista, painottaa viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Mikko Merisaari, Apetit Oyj. Apetit on suomalainen ruokayritys, joka luo hyvinvointia kasviksista. Ruokakouluissa ruoanvalmistuksessa hyödynnetään niin sesongin mukaisia, tuoreita kasviksia kuin kotimaisia vihannespakasteita.
- Kala kuuluu oleellisena osana suomalaisten terveelliseen ruokavalioon. Ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Siitä saa muun muassa D-vitamiinia, pehmeää rasvaa ja proteiinia, kertoo toiminnanjohtaja Katriina Partanen, Pro Kala ry.
- Tee makumatka, yhdistele ennakkoluulottomasti kalalajeja ja löydä uusia kalaruokasuosikkeja. Kaloissa on mistä valita terveyttäsi vaalien. Lisäksi kalastus on lapsille ja lapsiperheille mainio harrastus. Omasta saalista myös lasten on helppo valmistaa maukas ateria, rohkaisee kalastusbiologi Malin Lönnroth, Kalatalouden Keskusliitto.
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen kasvikset ja kala teemojen yhteistyökumppanit ovat Apetit Oyj, Kotimaiset Kasvikset, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruokatieto Yhdistys ry sekä Kalatalouden Keskusliitto ja Pro Kala ry.
Kansallista, kaksikielistä Ruokakoulu - Matskolan -hanketta hallinnoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands Svenska 4H:n kanssa. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella. Lisätietoja toiminnasta sekä ilmoittautuminen ruokakouluihin, www.ruokakoulu.fi
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Bettina Lindfors, Ruokakoulu - Matskolan, +358 (0)45 109 6811 bettina.lindfors@ruokakoulu.fi
Kuva: Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina.
Yhteyshenkilöt
Bettina Lindfors, hankepäällikkö, 045 109 6811, bettina.lindfors@ruokakoulu.fi
Bettina LindforsHankepäällikkö
Puh:045 109 6811bettina.lindfors@ruokakoulu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan
Lasten Ruokakoulut suosittuja – ruoan alkuperä tutuksi14.12.2016 10:00:00 EET | Tiedote
Ruoan valmistaminen, maatilavierailut ja ruoan tarjoilu vanhemmille perhepäivällisillä innostivat lapsia Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen päiväleireillä. Hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H jatkavat toimintaa, koska lapset ja vanhemmat toivovat leireille jatkoa.
Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa18.8.2016 08:30:00 EEST | Tiedote
Lasten ruokakoulu on mukana Herkkujen Suomessa Helsingin Rautatientorilla 18.- 20.8. Ruokakoulun osastolla opastetaan lapsia maukkaan kasviskeiton teossa. Lapset kokoavat keittoainekset kauden kasviksista tutkimalla, tunnustelemalla ja pilkkomalla.
Kutsu: Tule tutustumaan 4H-yhdistysten järjestämiin lasten ruokakouluihin!31.5.2016 12:30:00 EEST | Kutsu
Kesäkuun 6. päivänä aukaisevat kesän ensimmäiset ruokakoulut ovensa innokkaille 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakouluissa lapset kokkaavat, leikkivät ja oppivat uusia asioita kasviksista ja kalasta. Päiväleirinä järjestettävä Ruokakoulu on elämys kaikille asteille.
Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi18.5.2016 13:08:45 EEST | Tiedote
Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla eri paikkakuntien ruokakouluissa.
Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun Suomessa19.2.2016 08:00:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle, 220 ohjaajalle, 2 000 vanhemmalle koulujen lomilla Suomessa.