
Lasten ruokakoulu esittäytyy Herkkujen Suomessa
Kesän aikana sadat lapset ovat tutustuneet kasvisten maailmaan ruokakouluissa eri puolilla Suomea. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset ovat tehneet kasvisruokia yhdessä, kokeilleet uusia makuja ja tutustuneet ruoan alkuperään.
- Perusta ja kiinnostus terveellisille ruokailutottumuksille luodaan jo lapsena. Ruokakouluissa kiinnitämme erityisesti huomiota yhteisiin ruokailuhetkiin ja helppoihin resepteihin, joiden avulla lapset osaavat itse valmistaa ruokaa, sanoo koulutus- ja kehitysvastaava Harriet Sundholm Finlands svenska 4H:sta.
Kasvikset osana terveellistä välipalaa
- Koulujen alkaessa on jälleen aika muistuttaa lapsia välipalan merkityksestä. Kasvikset ovat tärkeä osa terveellistä välipalaa, sanoo nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko Suomen 4H-liitosta.
Satokauden kasvisten rinnalla Suomessa on jatkuvasti tarjolla laaja valikoima laadukkaita kasvispakasteita. Aineksia terveellisen välipalan kokoamiseen on hienosti saatavilla ympäri vuoden.
- Ruokakouluissa olemme nähneet, että nämä asiat eivät ole iästä kiinni. Välipalat ja kokonaiset ateriat syntyvät yhtä lailla pieniltä kuin isommiltakin lapsilta. Kunhan me aikuiset muistamme olla innostamassa, kannustamassa ja auttamassa alkuun, Liukko toteaa.
Mikä on ruokakoulu?
4H-yhdistysten toteuttama ruokakoulu on 8-12-vuotiaille lapsille suunnattu 4-5-päiväinen päiväleiri, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ruokailoa kaikin aistein, vierailla maatilalla ja nauttia liikunnan riemusta. Kesän aikana ruokakouluissa on kokannut 900 lasta.
Ruokakoulun toiminnan perustana ovat lapsiperheiden uudet Syödään yhdessä -ruokasuositukset.
Lisää tietoa toiminnasta, www.ruokakoulu.fi.
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen kasvikset ja kala -teemojen yhteistyökumppanit ovat Apetit Oyj, Kotimaiset Kasvikset, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruokatieto Yhdistys ry sekä Kalatalouden Keskusliitto ja Pro Kala ry.
Ruokakouluun voi tutustua Ruokailo-osastolla torstaina 18.8. klo 16.00-20.00, perjantaina 19.8. klo 11.00-20.00 ja lauantaina 20.8. klo 10.00-19.00.
Lisätietoja:
Marjaana Liukko
p. 044 783 0301
marjaana.liukko@4h.fi
nuorisotyön johtaja
Suomen 4H-liitto
Terhi Käkelä
p. 044 783 0307
terhi.kakela@4h.fi
viestintäpäällikkö
Suomen 4H-liitto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ruokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun, ravitsemuksen, liikunnan sekä lasten ja nuorten asioiden toimijoita ja edunvalvojia. Tänä vuonna paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua 900 lapselle Suomessa. Kansallisessa, kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulut toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokakoulu-Matskolan
Lasten Ruokakoulut suosittuja – ruoan alkuperä tutuksi14.12.2016 10:00:00 EET | Tiedote
Ruoan valmistaminen, maatilavierailut ja ruoan tarjoilu vanhemmille perhepäivällisillä innostivat lapsia Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen päiväleireillä. Hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H jatkavat toimintaa, koska lapset ja vanhemmat toivovat leireille jatkoa.
Kutsu: Tule tutustumaan 4H-yhdistysten järjestämiin lasten ruokakouluihin!31.5.2016 12:30:00 EEST | Kutsu
Kesäkuun 6. päivänä aukaisevat kesän ensimmäiset ruokakoulut ovensa innokkaille 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakouluissa lapset kokkaavat, leikkivät ja oppivat uusia asioita kasviksista ja kalasta. Päiväleirinä järjestettävä Ruokakoulu on elämys kaikille asteille.
Lasten ruokakouluissa kasvikset ja kala tutuiksi18.5.2016 13:08:45 EEST | Tiedote
Kesän ruokakouluissa 900 lasta kokkaa tänä kesänä aterioita kasviksista ja kalasta. 4H-yhdistysten toteuttamissa ruokakouluissa lapset oppivat terveellisen ruoan ja liikunnan merkityksen hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. Myös toimittajilla on mahdollisuus vierailla eri paikkakuntien ruokakouluissa.
Lasten ruokakouluissa suomalaisen ruoan reitti tutuksi - kasvikset ja kala tämän vuoden teemoina14.4.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ruokakouluissa opitaan suomalaisen ruoan alkuperästä, raaka-aineista ja ruokaketjun toimijoista sekä ruoan vaiheista pöytään ruoan reittien kautta. Suomalaisista tuotantoketjuista esittelyssä on tänä vuonna uutuutena kasvikset ja kala. Raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi ruoanvalmistuksessa, ravitsemuskeskusteluissa, liikuntatuokioissa sekä maatilavierailuilla.
Tänä vuonna 900 lasta osallistuu 45 ruokakouluun Suomessa19.2.2016 08:00:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna 4H-yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle, 220 ohjaajalle, 2 000 vanhemmalle koulujen lomilla Suomessa.