Rentokil

Totta vai tarua – viisi myyttiä kodin tuholaisista

Jaa
Kodin tuholaisiin ja niiden torjuntaan liittyy monenlaisia uskomuksia. Tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala on tehnyt töitä tuholaistorjunnan parissa yli 25 vuoden ajan. Hän on urallaan törmännyt erilaisiin kotikutoisiin keinoihin pitää epämiellyttävät vieraat poissa. Siltalan mukaan joissakin uskomuksissa on perää. Suuremman mittakaavan ongelmiin tarvitaan kuitenkin ammattiapua.

Väite 1: Muurahaiset karttavat kanelia


Muurahaiset ilmestyvät moniin koteihin lämpenevien säiden myötä. Muurahaisten kotikutoisiin karkotuskeinoihin kuuluvat muun muassa murkkujen reiteille ripoteltavat mausteet, kuten kaneli ja suola. Mutta onko kanelista oikeasti karkottamaan muurahaisvierailijoita?


”Muurahaiset tuntuvat kiertävän jotkin mausteet kaukaa. Parhaiten maustekarkotus toimii, jos kotoa löytyy se kolo, mistä muurahaiset sisälle tulevat. Kolon suun käytön voi ensin estää mausteilla ja tukkia sitten koko aukon”, vinkkaa Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala.


Väite 2: Ampiaiset välttelevät sinistä väriä


Moni pelkää ampiaisia – syystäkin. Ampiaisen pisto on kivulias ja allergisille pisto voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen. Erään uskomuksen mukaan ampiaiset välttelevät sinistä väriä eivätkä esimerkiksi tee pesää sinisille pinnoille.


”Kyllä tämä saattaa pitää paikkansa. Hyönteiset käyttävät värejä ja hajuja etsiäkseen itseään kiinnostavia asioita ja saattavat vierastaa joitakin värejä esimerkiksi siksi, että sen väriset kasvit ovat niille myrkyllisiä”, arvioi Jouni Siltala.


Värien käyttöä tuholaistorjunnassa tutkitaan Rentokilin Euroopan tutkimuskeskuksessa ahkerasti. Suomessa värien käyttö ammattimaisessa tuholaistorjunnassa ei kuitenkaan ole vielä arkipäivää.


Väite 3: Ampiaispesä kannattaa poistaa yöllä


Vilkaskin ampiaispesä hiljenee yön ja pimeän tullen. Voiko ampiaispesän siis poistaa turvallisin mielin yöllä?


”Kyllä se ainakin turvallisempaa on. Kannattaa muistaa, että pesän suulla voi olla pari vartija-ampiaista, joita kannattaa varoa”, Siltala huomauttaa.


Väite 4: Rotat ja hiiret pakenevat valoa


Rotat ja hiiret levittävät tartuntatauteja ja voivat aiheuttaa jopa tulipaloja järsimällä poikki sähkökaapeleita. Siimahännät pelkäävät erään uskomuksen mukaan kirkasta valoa, joten voisiko epämiellyttävät jyrsijät häätää valohoidolla?


”Rotat ja hiiret viihtyvät parhaiten hämärässä, eli on väitteessä sellaista perää” Siltala miettii.


Siltala muistuttaa, että rotat ovat erittäin neofobisia, eli ne vierastavat kaikkea uutta. Pahin virhe esimerkiksi rottien ansoittamisessa onkin siirrellä ansaa paikasta toiseen.


”Silloin ansa on niille aina ikään kuin uusi asia, eivätkä ne mene tutkimaan sitä lähempää”, Siltala sanoo.


5. Linnut eivät pidä sitrusmehusta

Sitrushedelmien mehun sanotaan karkottavan ei-toivottuja lintuvieraita.


”Lintujen pesimistä voi estää pirskottelemalla sitrusmehua lintujen valitsemaan pesimispaikkaan. Linnut eivät tee pesää esimerkiksi greippi- tai sitruunamehulla käsiteltyyn paikkaan”, Jouni Siltala kertoo.


Lintuja voidaan häätää ammattimaisesti myös linnuille epämiellyttävillä äänillä, mutta äänikarkotus ei ole pitkäaikainen ratkaisu.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tekninen päällikkö Jouni Siltala, Rentokil, puh. 020 789 3264.

Tietoja julkaisijasta

Rentokil
Rentokil
Valuraudankuja 3
00700 Helsinki

http://www.rentokil.fi
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Rentokilillä on vahva, yli 80 vuoden kokemus Suomessa yritysten ja kotien suojaamisessa tuholaisongelmilta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rentokil

Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote

Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye