Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt
Viime kesä oli ampiaisten suhteen hiljainen, etenkin verrattuna kolmen, neljän vuoden takaisiin ampiaiskesiin. Viime talven leudohkot säät sekä kuiva ja lämmin kevät alkukesä ovat kuitenkin olleet ampiaisten kannalta hyviä.
– Kuningattarilla oli viime talvena hyvät mahdollisuudet talvehtia puiden rungoissa ja välikatoissa, Jouni Siltala Rentokililtä sanoo.
Tästä kesästä ei Siltala ennusta kuitenkaan erityisen vilkasta ampiaisten suhteen.
– Viime kesän hiljaisuus näkynee vielä tänäkin vuonna, koska kuningattaria on viime kesän jäljiltä vähemmän kuin vilkkaana ampiaiskesänä.
Ampiaisten toukkien kasvattaminen on tällä hetkellä hyvässä vauhdissa. Toistaiseksi pesät ovat pieniä ja niissä on vielä muutama asukas: kuningatar ja muutama työläinen. Paras aika ampiaispesän poistamiseen onkin nyt.
– Kesän alkupuoliskon kuningatar ja ensimmäisenä kuoriutuvat työläiset keskittyvät ruokkimaan toukkia hyönteisillä. Kun toukkia ei enää ole, ampiaisilta vapautuu aikaa omaan herkutteluun, Siltala kertoo.
Vapaa-aika selittääkin ampiaisten loppukesän käytöksen, joka ihmisten näkövinkkelistä on varsin aggressiivista. Ampiaiset ovat tuolloin kaiken makean, kuten marjojen tai hedelmien perään. Esimerkiksi terassit, kahvilat ja marjakojut kiinnostavat makeasta huumaantuneita ampiaisia.
Ampiaispesiä tulee aina käsitellä asianmukaisesti. Näillä ohjeilla pääset eroon ampiaispesistä:
1. Seuraa palaavien ampiaisten lentoa pesän löytämiseksi. Jos pesä on kodin lähellä, pidä ikkunat suljettuina. Jos epäilet pesän olevan ullakolla, ole erittäin varovainen avatessasi ullakon luukkua ja mennessäsi sisään.
2. Jos pesä on helposti lähestyttävässä paikassa, se on mahdollista tuhota käsikauppatuotteilla. Jos päätät tuhota pesän itse, noudata kaikkia ohjeita huolellisesti.
3. Peitä ihosi mahdollisimman hyvin, käyttämällä myös käsineitä ja hattua.
4. Älä käsittele ampiaispesiä tikkailta käsin tai muuten korkealta.
5. Poista pesä ilta-aikaan, se on tuolloin rauhallisimmillaan.
6. Älä yritä itse tuhota ampiaispesää, mikäli epäilet olevasi herkkä ampiaisten pistoille, pesä on sisätiloissa tai pesälle ei pääse helposti. Kutsu mieluummin paikalle ammattimaiset tuholaistentorjujat.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Tekninen päällikkö Jouni Siltala, Rentokil, puh. 020 789 3264
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa3.2.2017 12:24:21 EET | Tiedote
Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.
Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella6.10.2016 09:09:21 EEST | Tiedote
Kesämökin tilkitseminen hiiri- ja rottahaittojen ehkäisemiseksi on tarkkaa puuhaa. Hiirelle riittää kulkuväyläksi kuuden millimetrin kokoinen aukko.
”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista11.7.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Lokkiongelma on Suomessa kasvamaan päin. Ruotsissa lokkisoitot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden sisällä ja suunta Suomessa on sama. Ihmisten yllä syöksähtelevät lokit ovat pelottavia, eikä hyökkäilylle ole paljoakaan tehtävissä. Kontaktia tulee kuitenkin lokkien kanssa erittäin harvoin.
Suolaa haavoihin – tai ainakin hyönteisten pistoihin14.6.2016 14:31:36 EEST | Tiedote
Kesän kiusankappaleisiin kuuluvat ampiaiset ja muut kivuliaita pistoja aiheuttavat hyönteiset. Kivunlievitystä löytyy joka kodin keittiön perustarvikkeista.