”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista
Lokit ovat älykkäitä eläimiä, jotka ovat sopeutuneet kaupunkielämään erinomaisesti. Valitettavasti ne voivat olla ihmisiä kohtaan aggressiivisia, jos kokevat olonsa uhatuksi. Erityisen pelottavalta voi tuntua lokkien syöksähtely ja hyökkäily ihmisiä kohti. Suuri lintu tuntuu monista uhkaavalta. Lokit hyökkäilevät etenkin, jos kuvittelevat poikastensa olevan vaarassa.
Lokkihyökkäykselle ei ihminen voi paljoakaan tehdä.
– Lokkien syöksyjä kannattaa yrittää väistää. Kädet voi nostaa ylös ja heilutella niitä hieman. Lokit eivät halua vahingoittaa siipiään, joten ne eivät lennä kovin lähelle huitovia käsiä. Lokit keskittyvät pelotteluun, osumat ovat erittäin harvinaisia, kertoo Rentokilin asiantuntija Jouni Siltala.
Lokin aiheuttamat haitat vaihtelevat ärsyttävästä kalliiseen
Lokit nauttivat varsin pitkää rauhoitusaikaa, joka on voimassa juuri silloin kuin niiden aiheuttamat häiriöt ovat mittavimmillaan. Rauhoittamattomatkin lintulajit nauttivat suojaa pesimäkaudella, joka esimerkiksi harmaalokilla alkaa suuressa osaa maata jo maaliskuussa ja jatkuu heinäkuun loppuun saakka.
Toinen lokkien näkyvimmistä – tai kuuluvimmista – haitoista on meteli. Lokkien kirkuminen haittaa etenkin herkkäunisten yöunia. Vaatteille laskeutuvat lokinläjät ovat ikävä yllätys, mutta lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät tuhojaan myös esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja.
Kalliimpia tuhoja ovat välilliset tuhot. Esimerkiksi lokkien käyttämät pesämateriaalit voivat tukkia viemäreitä ja aiheuttaa tulvimista. Lokkien ruuanetsintä taas johtaa usein roskien ja ruuantähteiden leviämiseen. Levinneet roskat ovat paitsi epäsiistejä, houkuttelevat myös paikalle muita eläimiä kuten rottia ja hyönteisiä.
– Korkeiden hygieniatasovaatimusten yrityksille, kuten elintarvikealan yrityksille, lokit ovat kasvava ongelma, Siltala sanoo.
Jos lokin läsnäolosta on ihmisille tai terveydelle suuri riski, kannattaa lokin pesä poistaa. Lokilla on suuri ja terävä nokka, joten ilman kokemusta ei kannata pesän lähelle mennä. Ammattilainen osaa arvioida, kuinka suuresta ongelmasta on kyse ja valita parhaan mahdollisen tavan ratkaista sen.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tekninen päällikkö Jouni Siltala, Rentokil, puh. 020 789 3264
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa3.2.2017 12:24:21 EET | Tiedote
Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.
Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella6.10.2016 09:09:21 EEST | Tiedote
Kesämökin tilkitseminen hiiri- ja rottahaittojen ehkäisemiseksi on tarkkaa puuhaa. Hiirelle riittää kulkuväyläksi kuuden millimetrin kokoinen aukko.
Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt22.6.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ampiaispesät ovat vielä pieniä ja hiljaisia joita kuningatar lähes yksinään asuttaa. Poista pesät nyt, niin säästyt loppukesästä makean perässä pörrääviltä, aggressiivisilta pistiäisiltä.
Suolaa haavoihin – tai ainakin hyönteisten pistoihin14.6.2016 14:31:36 EEST | Tiedote
Kesän kiusankappaleisiin kuuluvat ampiaiset ja muut kivuliaita pistoja aiheuttavat hyönteiset. Kivunlievitystä löytyy joka kodin keittiön perustarvikkeista.