Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella
Kesämökkien laitto talviteloille on jälleen ajankohtaista. Syksyn rutiineihin kuuluu myös mökin suojaaminen ei-toivottuja jyrsijävieraita vastaan.
Rotta- ja hiirihaittojen ennaltaehkäisy levittämällä jyrsijämyrkkyjä ulos esimerkiksi mökin alle tai ympärille ei ole mahdollista.
– Kuluttajat saavat käyttää jyrsijämyrkkyjä vain sisätiloissa, tekninen päällikkö Jouni Siltala tuholaistorjuntaan erikoistuneesta Rentokilistä muistuttaa.
Paras keino välttää ikävät mökkivieraat on mökin riittävä ja huolellinen tiivistäminen. Rottia varten riittää, että tilkitään kaikki alle kahden senttimetrin kokoiset reiät. Jos hiiret haluaa pitää loitolla, ei reikä saa olla kuutta millimetriä suurempi.
– Karkeasti sanottuna, jos rako on niin suuri, että siihen mahtuu kynä väliin, hiirikin mahtuu kulkemaan siitä, Siltala vinkkaa.
Hiirien ja rottien vierailun mökillä huomaa helpoiten niiden jälkeensä jättämistä papanoista. Mikäli jyrsijät ovat mökissä vierailleet, tulee saastuneet alueet pestä huolellisesti.
Koska hiiret käyttävät myyrien kanssa samoja kulkureittejä, on esimerkiksi hiirien saastuttamien tekstiilien kanssa oltava varovainen.
– Hiirten mukana voi kulkeutua myyräkuumetta aiheuttavia itiöitä, joten tekstiileitä ei kannata pöllyttää vaan pestä, Siltala sanoo.
Myyräkuume-epidemioita on Suomessa noin kolmen vuoden välein, kun metsämyyräkanta on noussut suureksi. Edellinen epidemiavuosi oli 2014. Tautiaalto alkaa loppukesäisin ja jatkuu syksyyn.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Jouni Siltala
jouni.siltala@rentokil-initial.fi
puh. 020 789 3264
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa3.2.2017 12:24:21 EET | Tiedote
Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.
”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista11.7.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Lokkiongelma on Suomessa kasvamaan päin. Ruotsissa lokkisoitot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden sisällä ja suunta Suomessa on sama. Ihmisten yllä syöksähtelevät lokit ovat pelottavia, eikä hyökkäilylle ole paljoakaan tehtävissä. Kontaktia tulee kuitenkin lokkien kanssa erittäin harvoin.
Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt22.6.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ampiaispesät ovat vielä pieniä ja hiljaisia joita kuningatar lähes yksinään asuttaa. Poista pesät nyt, niin säästyt loppukesästä makean perässä pörrääviltä, aggressiivisilta pistiäisiltä.
Suolaa haavoihin – tai ainakin hyönteisten pistoihin14.6.2016 14:31:36 EEST | Tiedote
Kesän kiusankappaleisiin kuuluvat ampiaiset ja muut kivuliaita pistoja aiheuttavat hyönteiset. Kivunlievitystä löytyy joka kodin keittiön perustarvikkeista.