Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa
Ludekanta voi hyvin ja kasvaa Suomessa. Tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala sanoo kasvun olevan tasaista. Arvio perustuu Rentokilille tulevien ludesoittojen määrään. Siltala sanoo soittojen määrän lisääntyvän 10–20 prosentilla vuosittain. Kymmenessä vuodessa ludesoitot ovat kasvaneet tuholaistorjuntaa tekevien toimijoiden tilaston mukaan noin 100:sta vuodessa noin 5000:n vuodessa.
Kasvua selittävät erityisesti lisääntynyt matkailu ja entistä sinnikkäämmät ludekannat.
– Matkustaminen on 10 vuoden aikana lisääntynyt ja matkustaminen on myös levinnyt laajemmille alueille. Näistä on sitten tuotu matkatuliaisena uusia kantoja, jotka vaihtelevat vastustuskykyisyydeltään, Siltala selventää.
Luteita torjuttiin ennen erittäin kovilla torjunta-aineilla, kuten DDT:llä. Osa luteista selvisi kovista myrkyistä ja sen seurauksena on syntynyt erittäin resistenssejä kantoja.
– Nykyään käytetyt aineet ovat ihmisystävällisempiä mutta samalla ne eivät välttämättä tehoa kaikista sinnikkäimpiin kantoihin.
Luteet menestyvät erinomaisesti myös siksi, että ne selviävät useita kuukausia ilman ravintoa.
– Lude pärjää kolme kuukauttakin ilman ruokaa. Näin ne pystyvät leviämään laajallekin esimerkiksi rahdin mukana, vaikka elävää ravintoa ei ole tarjolla, Siltala muistuttaa.
Kun luteet pääsevät paikkaan, jossa on ihmisiä tai eläimiä, ne etsivät kohteensa näiden hengityksen tuottaman hiilidioksidin avulla.
Siltala sanoo, että ihmisten tietoisuus luteista on myös lisääntynyt ja apua osataan pyytää.
– Nykyään tulee paljon niitäkin soittoja, että ollaan reissussa, on huomattu merkkejä luteista ja halutaan tietää, miten luteet eivät kulkeudu sitten kotiin, Siltala sanoo.
Ludeongelmaa hävetään edelleen vahvasti. Häpeä voi pahimmillaan estää pyytämästä apua. Jouni Siltala muistuttaa, että lutikkaongelmassa ei ole hävettävää – luteita voi tulla kenelle tahansa.
Ehkäise luteiden leviämistä – tee ainakin nämä
Luteiden leviämiseen voi jokainen tehdä oman osansa. Jouni Siltalan tärkeimmät vinkit tiivistyvät kolmeen ohjeeseen.
1) Kun yövyt hotellissa, kurkista sängyn alle. Lutikoista kielivät sängyssä olevat mustat pisteet, jotka ovat luteiden ulostetta.
2) Jos ostat kierrätyshuonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai sänkyjä, tarkista ne luteiden varalta.
3) Jos epäilet, että kotonasi on luteita, ota heti yhteys ammattilaiseen. Luteiden torjunta on hyvin vaikeaa tehdä itse. Ludetarkastus on nopea – mielenrauhan saa 20–30 minuutissa.
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella6.10.2016 09:09:21 EEST | Tiedote
Kesämökin tilkitseminen hiiri- ja rottahaittojen ehkäisemiseksi on tarkkaa puuhaa. Hiirelle riittää kulkuväyläksi kuuden millimetrin kokoinen aukko.
”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista11.7.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Lokkiongelma on Suomessa kasvamaan päin. Ruotsissa lokkisoitot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden sisällä ja suunta Suomessa on sama. Ihmisten yllä syöksähtelevät lokit ovat pelottavia, eikä hyökkäilylle ole paljoakaan tehtävissä. Kontaktia tulee kuitenkin lokkien kanssa erittäin harvoin.
Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt22.6.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ampiaispesät ovat vielä pieniä ja hiljaisia joita kuningatar lähes yksinään asuttaa. Poista pesät nyt, niin säästyt loppukesästä makean perässä pörrääviltä, aggressiivisilta pistiäisiltä.
Suolaa haavoihin – tai ainakin hyönteisten pistoihin14.6.2016 14:31:36 EEST | Tiedote
Kesän kiusankappaleisiin kuuluvat ampiaiset ja muut kivuliaita pistoja aiheuttavat hyönteiset. Kivunlievitystä löytyy joka kodin keittiön perustarvikkeista.