Suolaa haavoihin – tai ainakin hyönteisten pistoihin
Pistiäishyönteisten puolustuskeino ihmisiä vastaan on pistäminen. Pistot voivat olla hyvinkin kivuliaita.
Syy ihmisen tuntemaan kipuun on yksinkertainen: pistoksen yhteydessä hyönteinen erittää uhriinsa myrkkyä, joka aiheuttaa uhrin sietokyvystä riippuen erilaisia oireita. Pistoksen aiheuttamaa kipua voi helpottaa eri tavoin.
- Jää
Sekä ampiaisen että mehiläisen pistojen aiheuttamaa turvotusta voi helpottaa kylmällä: piston päälle voi laittaa ohuen kankaan sisälle sujautetun jääkuution tai vaikkapa pakastevihannespussin. Noin 20 minuutin kylmähoito laskee turvotusta ja helpottaa kipua.
- Valkosipuli ja sipuli
Valkosipulin ja sipulin mehut auttavat myös hyönteisten pistojen aiheuttamaan kipuun. Tee valkosipulimurskaa tai aseta sipulin leikkauspinta pistokohtaan ja anna vaikuttaa.
- Kurkku
Jääkaappikylmää kurkkua voi niin ikään käyttää helpottamaan kipua. Kurkku sisältää luontaisesti aineosia, jotka supistavat ihokudosta. Leikkaa kurkusta viipale ja hiero sitä pistokohtaan, kipu helpottuu ja viileys laskee turvotusta.
- Sitruuna
Sitruunan mehu on hapokasta ja auttaa ampiaisenpistoihin. Tuore sitruunamehu tehoaa parhaiten, myös sitruunansiivu pistokohdan päällä auttaa. Jos tuoretta sitruunaa ei ole, on myös kaupan mehusta apua.
- Etikka
Etikan hapot auttavat neutralisoimaan ampiaisen emäksistä myrkkyä. Kasta pumpulia etikkaan ja paina pistokohtaan
- Suola ja leivinjauhe
Mehiläisen myrkky on koostumukseltaan hapanta. Kipua lievittämään ja turvotusta alentamaan voi kotikonstina käyttää emäksisiä ainesosia, jotka neutralisoivat myrkyn.
Nopean kivunlievityksen tarjoavat sekä suola että leivinjauhe. Suola tai leivinjauhe sekoitetaan vesitilkkaan, jotta siitä muodostuu paksu tahna. Tahna levitetään piston päälle ja annetaan vaikuttaa, kunnes olo helpottaa.
– Mehiläisen pistot ovat kuitenkin melko harvinaisia. Useimmiten pistäjänä on ampiainen. Jos kodin tai mökin läheisyydessä on ampiaispesä ja se aittaa paljon haittaa, pesä kannattaa poistaa, Jouni Siltala Rentokililtä kehottaa. Siltalalla on yli 25 vuoden kokemus tuholaisten torjunnasta.
Pesän voi poistaa itse tai ammattilaisen avulla. Erityisesti ampiaisille allergisen kannattaa pistosten välttämiseksi luottaa ammattiapuun. Jos pesää lähtee poistamaan itse, kannattaa peittää iho mahdollisimman hyvin ja käyttää myös hattua ja hanskoja. Pesä kannattaa poistaa ilta-aikaan, kun ampiaiset eivät ole aktiivisimmillaan.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tekninen päällikkö
Jouni Siltala
Rentokil
p. 020 789 3264
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa3.2.2017 12:24:21 EET | Tiedote
Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.
Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella6.10.2016 09:09:21 EEST | Tiedote
Kesämökin tilkitseminen hiiri- ja rottahaittojen ehkäisemiseksi on tarkkaa puuhaa. Hiirelle riittää kulkuväyläksi kuuden millimetrin kokoinen aukko.
”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista11.7.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Lokkiongelma on Suomessa kasvamaan päin. Ruotsissa lokkisoitot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden sisällä ja suunta Suomessa on sama. Ihmisten yllä syöksähtelevät lokit ovat pelottavia, eikä hyökkäilylle ole paljoakaan tehtävissä. Kontaktia tulee kuitenkin lokkien kanssa erittäin harvoin.
Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt22.6.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ampiaispesät ovat vielä pieniä ja hiljaisia joita kuningatar lähes yksinään asuttaa. Poista pesät nyt, niin säästyt loppukesästä makean perässä pörrääviltä, aggressiivisilta pistiäisiltä.