
Fysioterapian Kela-korvausten poistaminen lisää kustannuksia
» Täältä löydät laajemman selvityksen aiheesta (linkki Suomen Fysioterapeuttien verkkosivuille)
Fysioterapian keskeinen asiakasryhmä on tuki- ja liikuntaelinvaivoista (tule-vaivat) kärsivät. Yli 50-vuotiailla tule-vaivat ovat suurin syy pitkiin sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin.
Väestön ikääntyessä työuria tulisi kaikin keinoin pidentää. Työkyvyn tukeminen on yksi keskeisimpiä keinoja tämän saavuttamiseksi. Suurin uhka pitkille työurille on tällä hetkellä tuki- ja liikuntaelinvaivat, joihin fysioterapia on tehokkain kuntoutusmuoto.
Kela-korvattuja fysioterapiakäyntejä tehdään vuosittain 1,2 miljoonaa. Terveyskeskuksessa fysioterapiakäyntejä on 1,5 miljoonaa. Eniten Kela-korvattua fysioterapiaa käyttävät 50–64-vuotiaat, siis juuri se ikäluokka, jolla tule-vaivat ovat keskeinen työkyvyn uhka. Tässä ikäryhmässä fysioterapialla on kauaskantoinen vaikutus eläkeiän toimintakykyyn, koska asiakkaan tämänhetkisen vaivan kuntoutuksen lisäksi fysioterapiaan kuuluu tulevien terveysvaivojen ennaltaehkäisy ja terveyttä edistävä työ. Keski-iän elämäntapamuutokset vähentävät ikääntymiseen liittyviä sote-kustannuksia.
Kela-korvauksilla on keskeinen merkitys tuhansille yrittäjille
Nykyinen Kela-korvausjärjestelmä on tärkeä asiakasohjauksen väline, jolla on keskeinen merkitys yksityisen sektorin tuhansien pienten fysioterapiayritysten toiminnassa. Lääkärin laatima lähete ohjaa asiakkaita fysioterapiaan. Vakiintuneen toimintamallin muuttaminen vaatisi siirtymäaikaa, muuten toimiva palvelukokonaisuus voi romahtaa.
Fysioterapian Kela-korvausten määrä on vuositasolla 8,7 miljoonaa euroa. Hallitus on arvioinut, että enintään 10 % asiakkaista siirtyisi yksityiseltä sektorilta terveyskeskuksiin. Fysioterapian osalta tämä tarkoittaa 10,7 miljoonan euron lisäkustannuksia, joten Kela-korvausten poistaminen ei tuo lainkaan säästöä. Sen sijaan kustannukset kasvavat lähes kahdella miljoonalla eurolla.
Satsaus toimintakykyyn tuo merkittäviä säästöjä
Kela-korvausten poistamiseen liittyy lukuisia riskejä, joista monien kustannusvaikutukset ovat moninkertaiset saavutettavaan säästöön nähden. Palveluiden ruuhkautuessa kuntoutus viivästyy, lisäten pitkäaikaisia sairauspoissaoloja. Verotulot vähenevät ja työnantajien kustannukset kasvavat. Pahimmillaan tilanne komplisoituu pysyvään työkyvyttömyyteen ja ennenaikaiseen eläköitymiseen, jolloin kustannukset ovat miljardiluokkaa.
Työkyvyn tukemisen lisäksi keski-iässä tapahtuvalla fysioterapialla voidaan parantaa eläkevuosien toimintakykyä, joka tuo merkittäviä säästöjä palvelutarpeen vähentyessä.
Hallitus ottaa erittäin suuria ja täysin turhia riskejä 8,7 miljoonan euron säästöjen vuoksi. Onko järkevää romuttaa yksi harvoja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimintamalleja, ruuhkauttaa juuri toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden sote-keskukset ja heikentää fysioterapiayritysten toimintamahdollisuuksia? Ei ole.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juho KorpiKehittämisasiantuntija
Puh:0400 166 506juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fiTietoja julkaisijasta

Rautatieläisenkatu 6 B
00520 Helsinki
Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Kuntoutusyrittäjät: Fysioterapian Kela-korvaukset tulee palauttaa4.5.2023 07:08:14 EEST | Tiedote
Fysioterapian Kela-korvaus kannattaa palauttaa ja korvauksen tasoa korottaa aiemmasta. Yksityisellä sektorilla tarjottavaa fysioterapiaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää etenkin niiden terveysvaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, jotka eivät vaadi diagnostisia tutkimuksia tai lääketieteellistä tai moniammatillista hoitoa. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) sekä monet muut kansansairaudet.
Mieli voi kuntoutua kehon kautta – ratkaisuja mielenterveyden ongelmiin13.4.2023 13:18:40 EEST | Tiedote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla toiminut pyöreän pöydän työryhmä esitti hallituskauden lopulla useita ratkaisuja mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi (1). Työryhmä nosti esille etenkin psykososiaalisten hoitojen saatavuuden vahvistamisen, joka sinällään on erittäin kannatettavaa. Yksi tehokkaimmista mielenterveyden ongelmien ehkäisy- ja hoitokeinoista ei kuitenkaan noussut työryhmän ehdotuksissa esille: fyysinen aktiivisuus ja fyysinen harjoittelu, eli liikunnallisen kuntoutus.
Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote
Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.
Kela-korvausten poistaminen kaventaa valinnanvapautta ja lisää kustannuksia 1.12.2022 09:50:15 EET | Tiedote
Suomen Fysioterapeutit vastustaa Kela-korvausten poistamista nyt esitetyssä aikataulussa, eli 1.1.2023 alkaen. Korvausten poistaminen uhkaa lisätä julkisen terveydenhuollon kustannuksia ja heikentää fysioterapia-alan itsenäisten ammatinharjoittajien ja pk-yritysten toimintaa.
Mieli voi kuntoutua myös kehon kautta 25.11.2022 10:50:23 EET | Tiedote
Tietoisuutta fysioterapian vaikutuksista on tärkeä lisätä myös mielen kuntoutuksessa. Etenkin ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivät hyötyisivät terapeuttisesta harjoittelusta ja kiireettömästä kohtaamisesta fysioterapeutin kanssa.Tästä syntyisi yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä.