Café Savoy on klassikkoravintola Savoyn eteläranskalainen pikkuserkku

Café Savoyn ydin on eteläranskalainen keittiö, mutta laveasti ymmärrettynä. Ravintola on saanut innoituksensa ruokakulttuuriltaan monipuolisesta alueesta, joka ulottuu Atlantin rannalla sijaitsevasta Biarritzista Pyreneiden vuoriston kautta Marseillehin, Provencesta Nizzaan ja aina Italian rajalle saakka.
”Minua ja Savoyn perustaja Maire Gullichsenia yhdistää syvä rakkaus Etelä-Ranskaan: sen makuja, kulttuuria ja poikkeuksellista valoa kohtaan. Ihmisistä välittyvä ‘joie de vivre’. Hyvän ruoan ja sesongin raaka-aineiden keskeinen asema päivittäisessä elämässä on jäänyt mieleeni ensi vierailusta saakka. Tämän halusimme tuoda Helsinkiin”, sanoo Savoyn ja Café Savoyn Chef Patron Helena Puolakka.
”Café Savoyn ruoka on sellaista, mitä itse syön ja tarjoan vierailleni kotona. Runsasta, maanläheistä, kaunista ja naisellista. Herkullista ja sydäntä lämmittävää.”
Iltaisin tarjolla on jatkuvasti päivittyvä neljän ruokalajin prix fixe -menu (65 €) sekä klassikoita sisältävä à la carte. Suppeampi lounasmenu (37 €) koostuu kolmesta ruokalajista. Kasvisvaihtoehtoja on aina tarjolla. Keittiöpäällikkönä toimii kahdeksan vuotta Savoyssa työskennellyt Matias Poutiainen ja ravintolapäällikkönä Lotta Mettovaara.
Café Savoyn viinilista on kunnianhimoinen ja keskittyy yksinomaan eurooppalaisiin viineihin. Tarjolla on sekä maailman arvostetuimpia klassikkoviinejä että edullisempia, nousevia tulevia supertähtiä pääosin Ranskasta, cocktail-listaa unohtamatta.
”Meille on tärkeää, että Café Savoyn suhde viiniin on kunnioittava mutta mutkaton. Meille viini on iloinen asia ja haluamme, että tämä välittyy kaikille Cafén vieraille”, sanoo koko Savoyn kellarista vastaava pääsommelier Aleksi Mehtonen.
Vaikka Café Savoy kunnioittaa ravintola Savoyn henkeä ja jakaa monia samoja arvoja, se pyrkii olemaan hengeltään itsenäinen. Ravintolaelämyksen jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.
Tilassa tehdyn mittavan remontin arkkitehtina on toiminut suunnittelutoimisto Amerikka. Sisustussuunnittelusta vastaa Studio Joanna Laajisto, ja iso osa kalusteista on teetetty suomalaisilla valmistajilla ja artesaaneilla. Ravintolan takaseinälle on ripustettu taitelija Karoliina Hellbergiltä tilattu maalaus, joka on Joanna Laajiston sanoin kuin ikkuna Etelä-Ranskaan.
”Olemme inspiroituneet Etelä-Ranskasta, mutta samaan aikaan halunneet luoda tilan, jota ei sido mikään paikka tai aikakausi. Tilaan on tehty lähes kaikki mittatilaustyönä seinä- ja pöytävalaisimia myöten”, sanoo Laajisto.
”Tunnelma on ollut kaikissa valinnoissa erittäin tärkeä kriteeri. Minulle tiloista muodostuu persoonia ja Café Savoy huokuu Helena Puolakkaa sellaisena kuin minä hänet näen.”
”Halusimme, että Café Savoyhin astuessa ihmisille tulee olo, että ravintola on ollut tässä aina ja voisi aina myös olla”, sanoo Helena Puolakka.
Café Savoy kuuluu Financier Groupiin yhdessä Savoyn ja Palacen kanssa. Saku Tuominen, yksi Financier Groupin omistajista, piti hanketta kiehtovana mutta haastavana.
”Tunnistamme, että Savoy on yksi suomalaisen ravintola- ja designmaailman ikoneista. Halusimme että uusi ravintola kunnioittaa Savoyn perintöä kilpailematta sen kanssa. Meille oli kunnia-asia tehdä kaikki samalla kunnianhimolla kuin Maire ja Harry Gullichsen yhdessä Aino ja Alvar Aallon kanssa Savoyta perustettaessa 1930-luvulla,” sanoo Saku Tuominen.
Trendikkyyden sijaan tavoitteena oli ajattomuus ja suunnittelufilosofian kestävyys.
“Pyrimme luomaan ihmisten rakastamia paikkoja vuosikymmenten tähtäyksellä ajassa, jossa ravintolan keski-ikä on usein muutamia vuosia. Se vaatii huolenpitoa liittyen jokaiseen yksityiskohtaan: raaka-aineisiin, ruokaan, tilasuunnitteluun, musiikkiin – ja toisaalta operaation kestävyyteen ja siinä toimivien ihmisten hyvinvointiin”, Tuominen sanoo.
Café Savoy on avoinna lounaalla maanantaista perjantaihin ja illallisella tiistaista lauantaihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helena Puolakka
helena.puolakka@savoyhelsinki.fiJoanna Laajisto
joanna@joannalaajisto.comSaku Tuominen
saku@hundred.orgKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tavoitteenamme on rakentaa maailmanluokan ravintolayhtiö Helsinkiin. Haluamme luoda paikkoja, joita ihmiset rakastavat vielä vuosikymmentenkin kuluttua.
Uskomme, että ravintolan menestyksen määrittää kolme perusasiaa: ruoka, palvelu ja tunnelma. Työmme keskittyy näiden hiomiseen.
Ravintoloidemme määrä on ja tulee aina olemaan pieni. Paikkojen tyylilaji voi vaihdella, mutta Financier tarkoittaa kaikkialla erinomaista laatua ja erityistä huolenpitoa.
Financier Groupin ravintoloita ovat Palace, Savoy ja Espa, ja osakkaita ovat Helena Puolakka, Eero Vottonen, Jyrki Sukula, Saku Tuominen ja NoHo Partners.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Financier Group
Sukulan Pop Up huikea menestys – Yli tuhat varausta muutamassa tunnissa5.5.2021 17:00:00 EEST | Tiedote
Kiinnostus Jyrki Sukulan eilen julkistamaa Sukula 40 Pop Up -ravintolaa kohtaan on hurjaa. Ravintolaan tehtiin muutamassa tunnissa yli 1 000 varausta.
Huikea ura tiivistettynä kahdeksaan ruokalajiin – Jyrki Sukulan 40-vuotistaiteilijajuhla valtaa Espan 4.5.2021 17:00:00 EEST | Tiedote
Koko Suomen rakastaman Jyrki Sukulan huikea 40 vuoden ura kokkina ja ruokakulttuurin kehittäjänä tiivistyy Sukula 40 Pop Up -ravintolaan, joka valtaa Espan ylä- ja alakerran 12.5.–20.6. Sukulan itsensä isännöimässä, mestarin koko uraan keskittyvässä ravintolassa tarjolla on joka ilta yksi kahdeksan ruokalajin menu juomineen. Menu koostuu Sukulan uran rakkaimmista annoksista päivitettynä tähän päivään ja vaihtelee makumaailmaltaan maasta ja tunnelmasta toiseen.
Aki lähtee, Roopen Grilli jää22.11.2020 18:00:00 EET | Tiedote
Toni Toivasen japanilaisvaikutteinen popup Aki myytiin loppuun päivässä, ja jonotuslistalla oli loppuun asti satoja ihmisiä. Aki sulki ovensa lauantaina, vaikka kysyntää olisi ollut pitkälle ensi vuoden puolelle. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä.
Toni Toivanen avaa japanilaisen huippuravintolan Helsinkiin kahdeksi kuukaudeksi23.8.2020 18:00:00 EEST | Tiedote
Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kokeista, hienon uran Nomassa ja Inuassa tehnyt Toni Toivanen palaa syksyksi Suomeen ja avaa yhdessä Financier Groupin kanssa pääosin suomalaisiin raaka-aineisiin perustuvan japanilaisen ravintolan. Ravintolan nimi on Aki ja se aukeaa 10. syyskuuta ravintola Espan alakertaan.
RAVINTOLA PALACE VASTAA JATKOSSA MYÖS ESPASTA24.5.2020 16:00:00 EEST | Tiedote
Maaliskuussa Suomen parhaaksi ravintolaksi valittu Palace ottaa vastuulleen Kauppatorin kupeessa sijaitsevan Ravintola Espan. Espan keittiöstä tulevat vastaamaan yhteisvoimin Palacen keittiömestari Eero Vottonen ja vuonna 2018 Vuoden Kokiksi valittu Kalle Tanner. Molemmat ravintolat kuuluvat Financier Group -ryhmään, jonka kolmas ravintola on Helena Puolakan johtama Savoy.