CLIC Innovation Oy

Suomesta Euroopan johtava vetytalous – Vetyklusteri julkistaa vetytalousstrategian

Jaa

Suomi kiihdyttää Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2035 mennessä. Hyödyntämällä kilpailukykytekijänsä Suomi voi silloin tuottaa kolme miljoonaa tonnia vetyä vuodessa, mistä syntyy 33 miljardia euroa vuosittaista uutta liikevaihtoa.

"Uusi hallitusohjelma perustuu siihen, että Suomi ryhtyy puhtaan energian suurvallaksi. Se on vuosikymmenen tärkein teollisuusteko ja tärkein ilmastoteko. Tämä teesi perustuu vetytalouteen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kommentoi vetystrategiaa.

Suomi on etulyöntiasemassa: meillä on vakaa yhteiskunta, hyvin suunniteltu infrastruktuuri, Euroopassa kilpailukykyinen hinta puhtaalle verkkosähkölle, hyvä tuuli- ja aurinkovoiman suhde sekä valtavasti potentiaalia molempien lisärakentamiseen. Suomi voisi tuottaa yli 14 prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030. Vetytalous luo Suomeen hyvinvointia vähentämällä riippuvuutta tuonnista useilla teollisuuden aloilla ja näin vahvistamalla omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Lisäksi vetytalous voi synnyttää jopa 115 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä.

Strategia on kehitetty yhteistyössä virkamiesten, teollisuusliittojen ja vedyn koko arvoketjulle sijoittuvien yritysten kanssa. Tavoitteessa onnistuminen vaatii saumatonta ja ketterää yhteistyötä yli toimialarajojen. Tämä on huomioitu myös strategian toteutukseen suunnitelluissa askelmerkeissä:

  1. Euroopan johtava investointeja houkutteleva ekosysteemi
    Kiihdytetään Vetytalouden Periaatepäätöksen viitoittamaa tietä sääntelyn kehittämisestä prioriteettina Suomen investointiolosuhteiden nopea varmistaminen.

  2. Vetylaaksojen kautta nopeasti konkretiaa ja yhteistä oppimista
    Luodaan vetylaaksoja, joiden kautta alueellisiin vahvuuksiin perustuen nopeutetaan konkreettisten hankkeiden etenemistä. Lisäksi varmistetaan parhaiden käytäntöjen siirto laaksojen välillä.​

  3. Päätöksentekokyvyn lisääminen kiihdytystä varten
    Luodaan julkiselle ja yksityiselle sektorille ydinkohtiin vahvat toimielimet, jotka kykenevät sektorirajat ylittävään päätöksentekoon strategisella tasolla ja nopeasti.

  4. Myydään Suomi yhdessä maailman vetykartoille
    Suomen vahvuuksien kautta vaikutetaan EU-vetykehitykseen, houkutellaan investointeja Suomeen ja myydään suomalaista teknologiaa ja palveluita maailmalle. Painopisteenä avainmaat ja strategiset kumppanuudet.

Strategiassa määritellään lisäksi käytännön toimenpiteet, joilla strategian asettamiin tavoitteisiin päästään. Ministeri Mykkäsen mukaan myös uusi hallitus aikoo käytännössä edistää vetytaloutta nopeuttamalla ja sujuvoittamalla luvitusta, luomalla kannusteita monipuolisen sähköntuotannon kasvulle sekä tavoittelemalla kansainvälisesti harvinaisen kovaa vauhtia hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön yleistymiseen kattavaksi 2030-luvun puoliväliin mennessä.

"Suomen pitää määritellä, mihin mahdollisuuksiin haluamme keskittyä, jotta voimme aidosti hyödyntää ainutlaatuisen tilaisuuden nostaa Suomi Euroopan vetytalouden edelläkävijäksi”, sanoo Olli Sipilä, Gasgridin toimitusjohtaja ja vetyklusterin strategiatyöryhmän vetäjä.

 

Strategia julkaistaan 27.6. klo 13 Vetyareenassa, joka on osa Porin SuomiAreenaa. Strategia on julkaisun jälkeen saatavilla vetyklusterin verkkosivuilla (linkki).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

CLIC Innovation on Suomen vetyklusterin koordinaattori.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy

Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.

Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote

EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye