Uusia palveluja sujuvaan metsänomistukseen
Metsänomistajille on kehitetty uusia verkkopalveluja, jotka auttavat kannattavan metsätalouden harjoittamisessa, metsien omistusjärjestelyissä sekä yhteismetsien ja yhteisomistusmetsien toiminnassa.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Sujuvaan metsänomistukseen 2025 -hankkeessa on kehitetty uusia palveluita metsänomistajille. Palvelut on tarkoitettu avuksi erityisesti metsän sukupolvenvaihdosten suunnitteluun ja toteutukseen, kuolinpesien ja yhtymien toiminnan selkeyttämiseen ja niiden purkamiseen sekä yhteismetsien toimintaan ja laajenemiseen.
Laskurit avuksi tilakauppaan ja lahjoituksiin
Uudella metsätilan luovutusvoittoverolaskurilla voi laskea arvion, paljonko metsän myynnistä seuraa luovutusvoiton veroa tai luovutustappiota.
Aiemmin käytössä ollutta metsälahjavähennyslaskuria on laajennettu niin, että sillä voi laskea metsälahjavähennyspohjan kaikista vuodesta 2017 alkaen tehdyistä metsien lahjoituksista. Metsän lahjana saanut voi nyt helposti ottaa käyttöön hänelle lahjoituksesta mahdollisesti muodostuneen metsälahjavähennysoikeuden.
Tukea yhteisomistukseen
Metsien yhteisomistusta ja omistusjärjestelyjä palvelevat Suomen metsäkeskuksen verkkosivut ovat uudistuneet. Verkkopalvelun osio Metsän käyttö ja omistus sisältää opastavasti otsikoituja tietopaketteja erilaisista omistusmuodoista, sukupolvenvaihdoksesta sekä kuolinpesän ja yhtymän sujuvasta toiminnasta. Sieltä löytyy ohjeita myös kuolinpesän ja yhtymän purkamiseen.
Sivustonlinkit ohjaavat muun muassa veroseuraamuksia ja maanmittaustoimituksia kuvaaville ja asiointiin opastaville Verohallinnon ja Maanmittauslaitoksen sivuille. Kuolinpesien asioiden hoito ja omistusjärjestelyt kannattaa usein aloittaa hakemalla ensin selvennyslainhuuto.
Yhteismetsäasiat parin klikkauksen takana
Osoitteen www.yhteismetsat.fi laajasta, päivitetystä aineistosta löytyy yleistietoa yhteismetsästä omistusmuotona, opastusta yhteismetsien osakkaille, materiaalia ja ohjeita yhteismetsän hallinnon tueksi sekä sähköinen, laaja julkaisu nimeltään Yhteismetsäopas.
Täysin uutena palveluna on julkaistu laajenemishaluisista yhteismetsistä skaalautuva Suomen kartta, jossa voi selvittää, olisiko oman metsän lähellä sellaista yhteismetsää, jonka kanssa kannattaisi neuvotella oman metsän liittämisestä yhteismetsäosuuksia vastaan.
"Yhteismetsille on tarjolla nyt entistä kattavammin neuvontamateriaalia hyviin hallintokäytäntöihin ja toiminnan ohjaukseen. Verkkopalvelut ovat hyvä työkalu myös metsäalan toimijoille heidän asioidessaan metsänomistajien kanssa", toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Satu Rantala maa- ja metsätalousministeriöstä.
Tilusjärjestelyt kannattavuuden ja luonnonhoidon parantajiksi
Maanmittauslaitoksen teettämän selvityksen mukaan tilusjärjestelyjen tuomat mahdollisuudet ovat paikoin heikosti tunnettuja. Pirstaleinen kiinteistörakenne heikentää metsätalouden kannattavuutta ja luonnonhoidon tehokasta, vaikuttavaa toteuttamista, erityisesti vesiensuojelussa. Kannattaakin tutustua Maanmittauslaitoksen sivuilla tilusjärjestelyn mahdollisuuksiin.
Verkkosivupalvelujen päivitys ja uudet aineistot on tehty maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa Sujuvaan metsänomistukseen 2025, jonka toteuttivat Tapio, Suomen metsäkeskus ja Maanmittauslaitos.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari Nieminen, Tapio, puh. 040 718 2595
Jukka Matilainen, Suomen metsäkeskus, puh. 0400 497 574
Heikki Ala-aho, Maanmittauslaitos, puh. 050 301 4795
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
Päivitetty Yhteismetsän vero-opas tarjoaa jäsenneltyä tietoa ja käytännönläheisiä esimerkkejä14.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Yhteismetsän vero-opas on kattava käsikirja yhteismetsän talousasioihin. Se sopii yhteismetsien luottamus- ja toimihenkilöille, kirjanpitäjille sekä yhteismetsän perustamista suunnitteleville.
EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote
Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.
Uudet suositukset metsien harvennuksiin ja luonnonhoitoon on julkaistu30.1.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Metsänhoidon suosituksia on viime vuonna uudistettu merkittävästi. Tuoreeseen tutkimustietoon pohjautuvia toimintamalleja on nyt saatavilla kasvatusmetsien harvennuksiin, luontokohteiden tunnistamiseen ja turvaamiseen, vesiensuojeluun ja suometsien hoitoon sekä energiapuun korjuuseen. Uudistukset esiteltiin Tapion järjestämässä webinaarissa 30.1.
Metsäisiä direktiiviluontotyyppejä käsittelevä raportti tuo lisätietoa EU:n biodiversiteettistrategian kansallisten sitoumusten valmisteluun17.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Luontodirektiivin toimeenpanoa tukevassa hankkeessa selvitettiin neljän puustoisen luontotyypin tilaa, niitä koskevia tietopuutteita ja keinoja luontotyyppien turvaamiseksi. Tuloksia esitellään webinaarissa keskiviikkona 17.1. klo 14–16.
Turvetuotantoon vuokratun alueen palautus on tärkeä vaihe turvetuottajalle ja maanomistajalle – uusi neuvontamateriaali antaa vinkkejä11.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa Suomen turvetuotantoalueista sijaitsee vuokramailla. Maanomistajan kannattaa valmistautua alueensa palautukseen hyvissä ajoin, ja suunnitella uutta maankäyttöä huolellisesti. Tapion koostama neuvontamateriaali antaa tietoa erityisesti vuokrasopimuksen päättymisen vaiheeseen.