Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

LOUNAIS24-valmiusharjoituksessa testataan valmiutta toimia sähkönjakelun häiriötilanteessa

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintoviraston järjestämä valmiusharjoitus LOUNAIS24 huipentuu 9.-10.10.2024. Tällöin Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnissa, hyvinvointialueilla, viranomaisissa, järjestöissä ja yrityksissä testataan laadittuja valmiussuunnitelmia sekä kehitetään valmiutta ja yhteistoimintaa häiriö- ja poikkeustilanteissa.

LOUNAIS24-valmiusharjoitus kokoaa yhteen noin 90 organisaatiota Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta. Järjestämällä valmiusharjoituksen kunnille, hyvinvointialueille, viranomaisille ja muille alueen keskeisille toimijoille Lounais-Suomen aluehallintovirasto vahvistaa alueellista valmiutta toimia häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. 

Valmiusharjoituksessa simuloidaan pitkäkestoista sähkönjakelun häiriötilannetta, joka mahdollistaa mukana oleville tahoille varautumissuunnitelmiensa toimivuuden varmistamisen. Harjoitus järjestetään niin sanottuna pöytäpelinä, joka ei näy julkisuudessa. Harjoituksen skenaarion ympärille on suunniteltu tehtäviä, joita osallistujaorganisaatiot ratkovat omilla toimipaikoillaan sekä valmiusharjoituksen yhteisellä virtuaalisella harjoitusalustalla. 

Harjoitukseen on valmistauduttu osallistujien yhteistyönä

Valmiusharjoituksen lokakuiseen päävaiheeseen on valmistauduttu viime vuoden marraskuusta alkaen. Harjoituskokonaisuus muodostuu valmistelevista seminaareista, päävaiheesta ja palautetilaisuudesta. Harjoituksessa mukana olevat organisaatiot ovat saaneet työstettäväksi myös ennakkotehtäviä.

Harjoituspäivinä 9.–10.10. organisaatiot arvioivat kuvitteellisen skenaarion vaikutuksia omaan toimintaansa ja valmiussuunnitelmiinsa sekä hakevat ratkaisuja annettuihin tehtäviin. Kaikille yhteisten tehtävien lisäksi osallistuvilla tahoilla on ollut mahdollisuus valmistella toimialaansa liittyviä lisätehtäviä oman organisaationsa henkilöstölle.  

Tässä harjoituksessa keskeistä on saada laaja kokonaisymmärrys siitä, miten organisaation varautumista sähkönjakelun häiriötilanteessa tulisi kehittää.

– Esimerkiksi harjoittelevan kunnan tulisi arvioida, miten sähkönjakelun keskeytykset vaikuttavat kunnan vesi-, lämpö- ja ruokahuoltoon, ja mitkä ovat seurannaisvaikutukset vaikkapa opetustoimeen ja varhaiskasvatukseen. Toimivatko kunnan eri palvelutuottajien varautumissuunnitelmat yhteen? kuvailee valmiusharjoitusta pelastusylitarkastaja Sami Iso-Lauri Lounais-Suomen aluehallintovirastosta. 

– Seuraava valmiusharjoitus voisi rakentua hektisen kriisitilanteen yksittäisten tapahtumien hallintaan, jolloin harjoiteltaisiin nopeaa päätöksentekoa ja toimeenpanoa.

Valmiusharjoitus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden harjoitella häiriötilanteen arviointia, tilanneymmärryksen muodostamista, valmiussuunnitelmien toimeenpanoa, johtamista, yhteistoimintaa ja viestintää. Eräs harjoituksen tavoite on myös terävöittää kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten ja järjestöjen välistä yhteistoimintaa sekä selkeyttää toimintamalleja ja rajapintoja. 

Sähkönjakelun häiriöt ovat todellisuutta – niihin on varauduttava

Sähkönjakelun häiriöihin on tärkeä varautua. Vaikka sähköjärjestelmämme on hyvin varmennettu, se voi häiriintyä monesta syystä, esimerkiksi luonnon ääri-ilmiöistä johtuen.  

– Jos sähkön saatavuuteen tulee laaja ja pitkäkestoinen häiriötilanne, se vaikuttaisi esimerkiksi tietoliikenteeseen, pankkijärjestelmiin, työpaikkojen ja sairaaloiden lämmitykseen sekä jätevesien käsittelyyn. On siis tärkeää, että me viranomaiset sekä muut yhteiskunnalliset toimijat pidämme varautumissuunnitelmamme ajan tasalla ja kehitämme yhteistyötämme, korostaa Iso-Lauri.

Myös kodeissa kannattaa varautua häiriötilanteisiin. Kotitalouksista tulisi löytyä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi muun muassa elintarvikkeita, vettä ja lääkkeitä. Tärkeä on myös tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Lisätietoa aiheesta on sivustolla 72tuntia.fi.

Lisätietoa

Sami Iso-Lauri, pelastusylitarkastaja
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
0295 018 105, nimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Valmiusharjoitusten järjestäminen on aluehallintovirastojen lakisääteistä toimintaa. Harjoituksia toteutetaan säännöllisesti kuntien, kuntayhtymien, pelastuslaitosten ja alueen muiden viranomaisten edustajille. Aluehallintovirastot järjestävät syksyllä 2024 valmiusharjoituksia eri puolilla Suomea. Harjoituksissa keskitytään mm. väestönsuojeluun, säteilyuhkaan ja sähkönjakelun häiriötilanteeseen. Kukin aluehallintovirasto tiedottaa erikseen oman alueensa harjoituksesta.

  • HÄME24 Etelä-Suomen aluehallintovirasto 3. - 5.9.2024: varautuminen kuvitteellisiin poikkeusoloihin ja väestönsuojelutilanteeseen
  • POKA24 Itä-Suomen aluehallintovirasto 3. - 4.9.2024: sodan uhka ja sota
  • SÄDE24 Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastot 4.9.2024: säteilytilanne
  • LOUNAIS24 Lounais-Suomen aluehallintovirasto 9. - 10.10.2024: pitkäkestoinen sähkönjakelun häiriötilanne
  • SAVO24 Itä-Suomen aluehallintovirasto 30. - 31.10.2024: sodan uhka ja sota

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Äitienpäivän kunniamerkit 2025 – tee esitys viimeistään 1.11.30.9.2024 15:47:57 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 1.11.2024 mennessä esitykset vuoden 2025 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat esityksensä, ja ministeriö esittää kunnianmerkin saajat ritarikunnille.

Morsdagsmedaljer 2025 – lämna in förslag på mottagare senast den 1 november 202430.9.2024 15:39:21 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025 senast den 1 november 2024. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag. Regionförvaltningsverken sammanställer de förslag de får in och gör en egen framställning till social- och hälsovårdsministeriet som ger en framställning om medaljmottagare till riddarordnarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye